maanantai 1. toukokuuta 2017

Kasvun ihmettä

Viime kirjoituksen jälkeen onkin taimikasvatuksessa ehtinyt tapahtua paljon. Kerään tähän nyt muutamia kohtia matkan varrelta.


Tänä vuonna laittelin kasveja alulle niin paljon, että niille täytyi järjestää lisätilaa ulkoeteiseen, jossä myöhempi taimikasvatus tapahtuu. Ulkoeteinen, eli kuisti on siitä kätevä, että siellä on viileää ja valoisaa. Peruslämpöä pitää yllä pieni sähköpatteri, joka on asennettu n. 17 asteeseen. Yöllä lämpötila on alempi ja päivällä auringon paistaessa lämpö kohoaa aika paljon korkeammalle. Silloin saatan etenkin kevään edetessä sammuttaa patterin ja avata ovea ajoittain lämmön tasaamiseksi. Mutta näistä lämpövaihteluista huolimatta kasvit viihtyvät ja kasvavat tanakoiksi. Pilvisinä päivinä lisävalosta huolehtivat kolme kasvilamppua.


25.3.2017 Siippa rakensi ulkoeteiseen 60 cm. leveästä liimapuulevystä minulle ison alustan, johon saan mahdutettua melkoisen määrän kasvinalkuja. Alustassa on kaksi metallista säätötolppajalkaa ja muuten se lepää ikkunalautojen päällä. Koska alusta ei ole kiinteä, on se helppo siirtää autotalliin odottelemaan seuraava kevättä taimikasvatusvaiheen päätyttyä. Ihanan kätevä tuo minun siippani :).
Mainitsin edellisellä kerralla sanomalehtipoteissa kasvattamisen ja se todellakin on ihan toimiva menetelmä. Kaikkiaan sanomalehti on materiaalina melko helppo myöhemmässä vaiheessa, jolloin taimia istuttelee isompiin ruukkuihin; koko sanomalehtiruukun voi istuttaa sellaisenaan ja sinne se myöhemmin hajoaa. Isompaan ruukkuun istuttaessa sanomalehti saattaa tosin olla jo osin niin hapertunutta, että se hajoaa, mutta siinä vaiheessahan siitä ei ole enää mitään haittaa.


Sanomalehtiruukkuja on aika yksinkertaista tehdä ilman siihen tarkoitettua muottiakin. Minulla muottia ei ole, joten olen ottanut muotin korvikkeeksi pienen lasipullon, jonka olen säästänyt puolukoiden survomista varten. Lisäksi tarvitaan sanomalehdestä leikattuja halutun korkuisia pitkiä suikaleita ja pieniä maalarinteipin palasia (tämä siksi, että ruukku pysyy paremmin kuosissaan, mutta ei ole välttämätön).


Ensin käärin sanomalehteä pullon ympärille siten, että pohjan yli jää sopivasti lehteä ruukun pohjaksi taiteltavaksi. Seuraavaksi taittelen ruukun pohjaksi tuon ylimenevän osuuden ja vielä pieni teipin pala ruukun yläosaan ja istutuspotti onkin valmis. Potti täytetään mullalla ja kasvin saa istutettua kätevästi vaikkapa ruokalusikan varrella avittamalla; sillä saa tehtyä sopivan syvän kolon multaan ja sen avulla saa myös ujutettua hennon taimen koloonsa kasvamaan. Sain anopilta samettikukan alkuja, joista ison osan istuttelin näihin sanomalehtiruukkuihin. Taimia jäi ylikin ja ne istutin lopulta kaikki pieneen, Ikeasta ostettuun metalliseen  parvekelaatikkoon kasvamaan.25.3.2017 Taimet olivat tosiaan pyrähtäneet kunnon kasvuun. Silloin koulin hontelovartiset tomaatinhuitukat maitopurkeista tehtyihin isompiin astioihin (kuvia alempana). Tässä vaiheessa istutin ne syvemmälle lähes alimpiin lehtiin asti. Näin kannattaa tehdä, jotta taimista saa vahvempia. Pitkä varsi on usein hontelo ja kasvia joutuu tukemaan enemmän. Tomaatti myös kehittää juuria mullan alle jäävään varren osaan, ja näin se saa otettua paremmin vettä ja ravinteita. Tässä koulimisvaiheessa taimia laitetaan vain yksi per astia ja seuraavan kerran ne istutetaan lopulliseen kasvupaikkaan. Muistathan taimia istuttaessasi koskea vain niiden lehtiin, niin ei tule vahingossa vahingoitettua taimen vartta ja siten jopa estettyä kasvua jatkossa.

Uudelleen istutuksen jälkeen meni hetki, ennen kuin kasvit taas lähtivät kasvamaan. Sen jälkeen vauhti onkin ollut huima ja tomaateista olen jo saanut poistaa varkaitakin. Kohta odottelen ensimmäisten kukkaterttujen ilmestymistä :). Ja hassua, miten eri lajikkeet kasvavat todellakin eri tahtiin. Toiset ovat jo puolimetrisiä ja toiset taas vasta reilu 10 cm. Pienimpiä, mutta todella kauniin tanakoita taimia ovat pensastomaatti "Heart brakerin" alut. Ja samaan aikaan "Brandy Wine" -lajike kurkottelee kohti kattoa pitkine varsineen. Onneksi varret ovat paksuhkoja, niin eivät katkeile istutusvaiheessa.


2.4.2017


19.4.2017


22.4.2017
Paprikoiden ja chilien kanssa on huolta; ne kellastuvat ja pudottelevat lehtiään :(. Lukemani perusteella syynä voivat olla joko liikakastelu tai liika lannoitus. En ole saanut selville, kummasta olisi kyse, mutta taimet kärsivät todella. Seuraavaksi täytyy yrittää istutella ne uudestaan uuteen multaan; jospa se auttaisi.Kevät on ollut kummallisen oikukas; pihalla on saanut välillä haravoida ja ihmetellä kukkivia sinivuokkoja ja helmililjoja ja sitten taas ihmetellä, kun lumi peittää maan ja taivaalta sataa vuoroin lunta, räntää ja rakeita. Toissailtana tein saunan jälkeen lumienkelin kuistille ja tänään on nyt jo aamusta ulkona varjossa lämmintä melkein 10 astetta. Toivotaan, että kevät nyt oikeasti lähtisi kunnolla vauhtiin ja saisin kohta kiikuttaa kasvini kasvihuoneeseen.


22.4. laitoin alulle myös basilikan, kurkun, salaattifenkolin ja vesikrassin. Myös persiljan siemenet laitoin likoamaan melkein viikoksi itämisen nopeuttamiseksi. Basilikan istutin siten, että laitoin muutaman siemenen kuhunkin Nelson Gardenin istutusastian koloseen ja päälle vain ohut kerros perliittiä pitämään siemenet kosteina. Tämä sen vuoksi, että basilika tarvitsee valoa itääkseen ja siemeniä ei saa peittää mullalla. Niinpä basilika sai lähteä kasvuun ikkunalaudalla. Kurkut ja salaattifenkoli itävät pimeässä ja laitoinkin ne istuttamisen jälkeen jääkaapin yläkaapin lämpöön "hautomoon". Vesikrassiin pitäisi itää viileässä, joten se on ulkoeteisessä.
Tänään 1.5. tilanne on se, että viimeisimpänä istutetuista basilikat, kurkut ja fenkolit ovat hujahtaneet jo komeasti kasvuun. Kurkut ja salaattifenkoli pääsivät itse asiassa vahingossa pimeässä kasvattamaan vartta turhankin paljon, joten saa nähdä, miten ne tuosta vahvistuvat, vai vahvistuvatko? Lionneet persiljan siemenet istutin muutama päivä sitten ja siellä ei ole vielä mitään alkuja ja sama tilanne on aikaisemmin istutetuissa vesikrasseissa.Tässä vielä muut kasvit tämän päivän kukoistuksessaan:
Ihastuttavaa vapunpäivää teille kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti