lauantai 26. joulukuuta 2015

Joulun mausteilla höystetty granola


Kun kerroin tekeväni granolaa, joku ihmetteli, että mitä se oikein on. En ollut mistään tarkentanut määritelmää, mutta se on myslin tapaista uunissa paahdettua rapeaa muruseosta. Perusohjeen nappasin Hämmentäjän blogista ja hiukan muuntelin omaan makuun sopivaksi (ja myös sen mukaan, mitä kaapista sattui löytymään :)). Granolan tekeminen on melko helppoa ja koostumuksen suhteen vain mielikuvitus on rajana; määriäkin voi muutella aivan vapaasti.

Tässä minun versioni, josta tosiaan jokainen voi muokata haluamansa laisen omien makumieltymysten ja mahdolisten ruoka-ainerajoitteiden mukaan:




Granola

6 dl kaurahiutaleita (tarvittaessa voit käyttää gluteenittomia)
1 dl auringonkukan siemeniä
1 dl kurpitsan siemeniä
1,5 dl kokonaisia kuorellisia manteleita rouhittuna
1,5 dl cashew -pähkinöitä rouhittuna
1 tl kanelia
1/2 tl piparkakkumaustetta (tai alkuperäisen reseptin mukaan inkivääriä, jota kaapistani ei nyt tällä kertaa löytynyt)
1/2 tl neilikkaa
1/2 tl kardemummaa
ripaus suolaa

2 rkl rypsiöljyä (alkuperäisessä reseptissä oli oliiviöljyä)
3 rkl vaahterasiirappia

1,5 dl kuivattuja karpaloita
1,5dl rusinoita
1,5 dl suikaleiksi leikattuja pehmeitä kuivattuja aprikooseja
n. 1/2-1 dl kuivattuja omenanrenkaita sopiviksi paloiksi leikattuna


Sekoita keskenään kaurahiutaleet ja siemenet sekä melko isoiksi paloiksi rouhitut mantelit ja pähkinät . Lisää joukkoon mausteet ja sekoittele hyvin, että mausteet leviävät tasaisesti.

Sekoita keskenään öljy ja vaahterasiirappi. Lisää seos granolan joukkoon nauhamaisesti kaataen eri puolille muruseosta ja sekoita tasaiseksi.

Levitä granola uunipellille mahdollisimman tasaiseksi kerrokseksi ja paahda 175-asteisessa uunissa keskitasolla 15 minuuttia. Kääntele seosta aina 5 min välein, ettei se pääse palamaan.

Anna granolan jäähtyä hetki ja lisää sitten joukkoon loput ainekset. Purkita seos ilmatiiviisti, niin maut säilyvät parhaiten.

Granolaa voit napostella sellaisenaan tai vaikka viilin, jugurtin, jäätelön, miadon tms. kera.

Vaikka joulu alkaa olla jo pikkuhiljaa taas takana päin, aion ehdottomasti säilyttää nämä mausteet granolassani jatkossakin; kodin täytti niin huumaava tuoksu granolaa paahtaessani, että tunsin oikein fyysisesti tekeväni jotain todella herkullista :D. Samasta tuoksusta saa nauttia joka kerta, kun raottaa granolapurkin kantta napatakseen sieltä tätä terveellistä herkkupalaa.



Oikein rauhallista ja miellyttävää Tapaninpäivää kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti