sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Halloween -kakku; vähän myöhässä, mutta muokattavissa vaikka joulukakuksi. Ja tuleehan se ensi vuosi...

Tein eilen pyhäinpäivän aterian jälkiruoaksi halloween -kakun. Idean sain työkaverilta, joka oli tehnyt tämän herkullisen kakun työpaikan nyyttäreihin. Tosin minun kakustani tuli kyllä vallan erilainen, kun aina haluan reseptejä muokkailla ja kokeilla jotain ihan omaakin. Eikä oma versioni kyllä ulkonäöltäkään yltänyt töissä tarjolla ollun kakun tasolle. Mutta kukin taaplaa tyylillään ja tällä kertaa tämä on vähän sinne päin :). Alkuperäinen ohje on muutaman vuoden takainen Mytaste -sivustolta löytyvä resepti. Sieltä voit käydä kurkkaamassa oikeaa reseptiä, sillä tässä on nyt tämä minun versioni:




                   
  • n. 24 cm irtopohjavuoka                    
  • Yksi pötkö Domino -täytekeksejä (tuli aika ohut pohja, joten halutessasi voit laittaa keksejä hiukan enemmän)                   
  • 75 g sulaa voita
  • 2 dl Flora kuohukermaa
  • 1 rasia Viola appelsiinituorejuustoa
  • Hiukan vajaa pikkusanko Turkkilaista jogurttia (laktoositon). Vajaa siksi, että olin syönyt jo aikaisemmin tuosta pikkuämpäristä n. 4-5 rkl jugurttia mustikoiden kera :D. Jos pinnalla on nestettä, kaada se pois.                   
  • 4 appelsiinin hedelmäliha + niistä käsitellessä leikkuulaudalle irtoava mehu + jäljelle jääneistä appelsiinin "välisäikeistä" nyrkissä puristettu mehu                
  • 1 dl tomusokeria
  • n. 1/2 dl tavallista kidesokeria tai maun mukaan                                    
  • 6  liivatelehteä (tuli hiukan löysä, mutta kylläkin koossa pysyvä kakku, joten jos haluat kunnolla lohkeavaa, laita pari liivatelehteä lisää. Minulla oli vain 10 kpl pakkaus, josta neljä meni kiilteeseen, joten täytyi tyytyä kuuteen)                   
  • 3,3 dl CocaColaa                    
  • 4 liivatelehteä
  •  Ja ihan omana twistinä laitoin joukkoon myös n. 1 rkl mangosiirappia ja saman verran itse tehtyä sitrus-kurpitsamarmeladia (ohje tulossa myöhemmin)


  • Lisäksi sulatettua valkosuklaata seittiä varten ja emohämähäkin poikasineen tein oranssista appelsiinin makuisesta sokerimassasta. Valkosuklaan joukkoon sulatin hiukan (pari tl) voita. Valkosuklaan sulatin mikrossa ja jos niin tekee, kannattaa sitä vahtia ja hämmennellä tiuhaan. Ja jos se hiukan "kärvähtää" (ei pala, vaan osin hiukan rusehtuu), niin maku vain paranee; makea valkosuklaan maku vaihtuu hiukan paahteisen kinuskin makuiseksi. Tosin silloin kannattaa seos siivilöidä, että saa tasaisen koristeluseoksen. Ja lisäsinhän minä hiukan pieniä hopean värisiä nonparellikuulia aamukasteen tai juhlavuuden tunnelmaa kuvaamaan. Niitä laitoin myös pikkuhämisten silmiksi ja emo sai silmiksi hiukan isommat koristelukuulat. Emolla myös lumihiutale -nonparelli selän koristeena. Hämähäkillä taitaa olla muuten vain korkeintaan kaksi ruumiinosaa, joten nämä ovat varmaan jotain muurahaisen ja hämähäkin risteytyksiä :D. En todellakaan ole ylpeä näistä koristeluista, mutta hauskaa oli niitä väsätessä.


    Halloween on tältä syksyltä ohi, mutta kakusta saa mainion pikkujoulukakun jättämällä pois hämähäkit seitteineen ja piirtämällä päälle vaikka valkoisella tomusokerikuorrutteella pipariukon ja lisäämällä kakkumassan joukkoon mausteeksi vaikka hiukan piparimaustetta. Se sopinee hyvin appelsiinin kanssa. Silloin voi toki pohjankin tehdä vaikka piparimuruista ;)

    1. Murskaa keksit vaikka Ikean isossa "minigrip" -pussissa kaulimella kauliten ja lisää niiden sekaan sulatettu voi

    2. Painele keksiseos irtopohjavuoan pohjalle. Vuoan reunat itse vuorasin kestoleivinpaperista leikkaamillani reunasuikaleilla, mutta voit käyttää myös valmiita reunakalvoja tai leivinpaperia. Käytin nyt alkuperäisen ohjeen mukaan pelkästään vuoan reunusosaa, jonka asetin suoraan lasiselle tarjoilualustalle, näin valmista kakkua ei tarvitse enää nostella pois vuoasta vaan kun poistaa reunat on se jo valmiina alustallaan. Tosin pohja irtosi jääkaappikylmää kakkua leikatessa hiukan huonosti lasialustasta, joten leivinpaperi alla voisi olla ihan hyvä lisä tähän systeemiin tai auttaa voisi myös kakun nostaminen huoneenlämpöön hiukan ennen tarjoilua. Tällöin pohja olisi muutenkin helpompi leikata. Muuten tällainen kasaamistapa oli kyllä oikein passeli, eli pelkkä reunus toimi oikein hyvin.
    3. Nosta vuoka kylmään siksi aikaa kun valmistat täytteen
    4. Laita täytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen.
    5. Raasta yhden appelsiinin kuori mukaan makua antamaan (pese sitä ennen appelsiini hyvin esim. kuumalla vedellä ja juuresharjalla (minä käytän myös tipan astianpesuainetta, mutta en tiedä, onko se viisas idea). Ja kannattaa valita, jos vain mahdollista, luomuappelsiini tähän kohtaan, niin on vähemmän säilöntä -ym. aineita pinnassa. Kuivaa pesty appelsiini hyvin ennen raastamista, niin raastaminen sujuu vaivattomammin.
    6. Irrota appelsiinien hedelmäliha. Voit leikata siivut paloiksi välisäikeineen päivineen, mutta minä irrotin väliseinien sisällä olevan hedelmälihan ja vasta sitten siivutin viipaleet pienemmiksi.






    7. Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi ja lisää sekaan tuorejuusto, jogurtti ja tomusokeri sekä maun mukaan kidesokeria
    8. Kuumenna appelsiinien työstämisestä talteen saatu mehu ja liota kuivaksi puristetut liivatteet mehuun.


    9. Kaada liivateneste ohuena nauhana kerma-tuorejuusto-jogurtti -seoksen joukkoon koko ajan samalla vatkaten. Lisää vielä appelsiinin hedelmäliha ja kuoriraaste sekä halutessasi mangosiirappi ja sitrusmarmeladi. Kannattaa maistella, onko maku kohdillaan.
    10. Kaada massa keksipohjan päälle ja anna hyytyä vähintään pari tuntia ennen kiilteen lisäämistä




    11. Laita kiilteen liivatteet likoamaan kylmään veteen.
    12. Kuumenna 0,5 dl CocaColaa
    13. Lisää pehmenneet, kuiviksi puristetut, liivatteet kuumaan Cocikseen ja sen jälkeen kaada liivateseos ohuena nauhana loppumäärään CocaColaa
    14. Kaada Cociskiille appelsiinikerroksen päälle ruokalusikan kuperaa puolta pitkin varovasti valuttaen. Anna hyytyä vielä pari tuntia.
    15. Voit tehdä sulatetusta valkosuklaasta (höystettynä pienellä määrällä sulatettua voita) seitin ja muotoilla sokerimassasta yhden tai useamman hämähäkin. Myös muovihämähäkit käy, jos ei jaksa alkaa askartelemaan



    Tunnelmallista ja makeantäyteistä marraskuuta kaikille lukijoilleni <3!



    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti