sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Uudenlainen appelsiinikeikauskakku

Huomasin tämän kakkureseptin Helsingin Sanomien Torstai -liitteessä. Se näytti, ja ennen kaikkea kuulosti, niin herkulliselta ja erikoiselta, että päätin kokeilla. Ja kun vielä vieraitakin tuli sopivasti viikonlopuksi, niin sain ihan aiheenkin herkkukokkailulle :).






Kakusta sen verran, että siihen tulee mantelijauhoa ja se tuo kakkuun mehevyyttä ja pikanttia makua. Lisäksi appelsiinisiivut laitetaan kakkuun kuorineen päivineen ja sitä ennen ne haudutetaan vaaleassa siirapissa. Koska minulla ei sattunut olemaan vaaleaa siirappia, niin käytin vaahterasiirappia ja se kävi oikein mainiosti. Tuo siirappi, jossa appelsiinit on haudutettu, tarjoillaan kakun kanssa erillisessä astiassa, jolloin jokainen voi lisätä sitä maun mukaan, tai valutetaan ennen tarjoilua kakun päälle ja se saakin kakun suorastaan tihkumaan mehevästä kosteudesta. Ja yllättävää kyllä, kakku ei ole kuitenkaan liian makea, vaan aivan ihanasti aurinkoisen appelsiinin makuinen. Ohjeessa on sekä veri- että tavallinen appelsiini, mutta minä laitoin kaksi veriappelsiinia. Kakun alkuperäisresepti on ruotsalaislehdestä; "Allt om mat" ja siellä kehotetaan taikinaa maustamaan joko raastetulla sitruunankuorella tai vaniljasokerilla. Tästä ei ollut mainintaa Hesarissa. Koska kurkkasin alkuperäisreseptin vasta kakun leivottuani, en maustanut omaa kakkuani kummallakaan. Ja hyvä tuli niinkin. Tosin sitruunankuoriraaste olisi voinut antaa piristävää hapokkuutta.


Hesarin reseptissä on sekin moitittavaa, että reseptiin kuuluu 150 g voita ja se ohjeistetaan sulattamaan leivonnan alkuvaiheessa. Tämän jälkeen tuosta voista ei ole enää minkäänlaista mainintaa ohjeessa. Päättelin itse, että sen voi lisätä vaahdotetun muna-sokeri-seoksen joukkoon vuorotellen jauhojen kanssa (samaan tapaan, kuin tiikerikakussa) ja se kyllä toimi ihan hyvin. Alkuperäisreseptissä sulatettu voi lisätään jauhojen jälkeen. Hesarin reseptissä mantelijauhot sekoitetaan vehnäjauhon ja leivinjauheen kanssa yhteen. Alkuperäisreseptissä taasen ensin lisätään vehnäjauho-leivinjauheseos ja sitten voi ja vasta sitten mantelijauho. "Vispa i mjöl, blandat med bakpulver, och smör. Blanda i mandelmjölet.". Mutta ilmeisesti tällä järjestyksellä ei ole suurta väliä.


Ihmettelen myös, että miksi vuoka voidellaan, jos se myös vuorataan leivinpaperilla. Ja miksi Hesarin reseptissä käytetään irtopohjavuokaa, vaikka koko kakku käännetään ylösalaisin, jolloin luulisi tavallisenkin vuoan käyvän ihan yhtä hyvin. Ruotsalaisessa reseptissä ei ohjeisteta käyttämään irtopohjavuokaa, mutta siinä kyllä puhutaan sekä voitelusta, että vuoan vuoraamisesta paperilla "en smord form klädd med bakplåtspapper". Laitoin sinne kommentin, jossa kysyin, että mitä he oikeasti ohjeellaan tarkoittavat. Saa nähdä, vastaavatko kysymykseeni, tai ymmärtävätkö sitä edes, kun tuo ruotsinkielen osaaminen ei ole kovin vankalla pohjalla. No, minä tein Hesarin mukaan irtopohjavuoalla ja pingotin leivinpaperin pojalle. Voitelin vuoan reunat ja samalla voitelin myös pohjan leivinpaperin. Hesarin ohjeessa vuoan voitelusta puhutaan vasta appelsiinisiivujen lisäämisen jälkeen ja se olisi varmaankin haasteellista siinä vaiheessa. Itse hoitelin tuon voitelun ennen, kuin lisäsin mitään vuokaan. Kakku irtosi tällä menetelmällä melko hyvin (tosin olisi irronnut vielä paremmin, jos olisin jäähdyttänyt kakkua vuoassaan pidempään ennen kumoamista tai vuorannut reunatkin leivinpaperilla).  Kummassakaan reseptissä ei tosiaan mainita, että kakun kannattaa antaa hetki jäähtyä vuoassaan ennen irrottamista, niin se irtoaa paremmin. Näin kannattaa yleensäkin menetellä kaikkien kakkujen kanssa, jos ei erikseen mainita, että irrota se heti uunista oton jälkeen vuoasta.


Vaikka tämä alkuhöpinä kuulostaa varmaan siltä, että kakku olisi monimutkainen valmistaa, niin ei se sitä todellakaan ole. Ohje on varsin helppo ja kakku on oikeasti todella mehevän herkullinen :). Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!


Tässä ohje, jonka mukaan minä toimin: Aikaa valmistukseen menee n. 30 min ja paistoon 45-60 min


2 veriappelsiinia
2 dl vaahterasiirappia
150 g voita
4 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
2 1/2 dl mantelijauhetta
(halutessaan yhden sitruunan kuori raastettuna tai 1rkl vaniljasokeria)


Pese appelsiinit huolellisesti (minä "tiskasin" ne juuresharjalla ja muutamalla tipalla tiskiainetta ja sitten huuhtelin huolella). Leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi (jätä pois aivan reunimmaiset, pienet viipaleet, jos et halua kuorta niin paljon mukaan).






Kiehauta siirappi paistinpannulla ja lisää appelsiinisiivut sekaan. Hauduta miedolla lämmöllä 10 min. Laita ne sitten syrjään jäähtymään liemineen päivineen. Haudutuksen aikana sulata voi kattilassa tai muulla konstilla ja laita sekin syrjään jäähtymään.







Laita myös irtopohjavuoan pohjan päälle hiukan pohjaa isompi leivinpaperi ja pingota se vuoan reunan avulla pohjaan kiinni. Minä käytin 24 cm halk. vuokaa ja se oli oikein sopiva. Älä leikkaa ylimääräisiä leivinpaperin reunoja pois, sillä ne suojaavat kivasti uunia sotkeentumiselta, jos vuoka vuotaa hiukan nesteitä paiston aikana.






Voitele vuoka ja pohja esim. leivontamargariinilla. Sekoita valmiiksi kulhossa vehnäjauho, leivinjauhe ja mantelijauho.






Tässä vaiheessa voit jo laittaa uunin lämpenemään 175 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon hiljaisimmalla teholla vatkaten vuorotellen jauhoseosta ja sulatettua voita. Lisää halutessasi myös sitruunankuoriraaste tai vaniljasokeri.


Nostele appelsiiniviipaleet siirapista vuoan pohjalle ja asettele ne sinne vierekkäin. Ei haittaa, vaikka ne olisi hiukan päällekkäinkin. Kaada päälle taikinaseos. Paista uunin alimmalla tasolla 45-60 min.





Minulla oli 45 min. ja kokeilin tikulla kypsyyttä. Kakku vaikutti kypsälle, joten otin sen pois. Se olikin oikein kypsä, mutta jäi väriltään hiukan vaaleaksi keskeltä. Joten ehkä minulla 50 min. olisi ollut vielä parempi. Ja kakun paistoaika ei ole niin tarkka, sillä se saa mehevyyttä siirappiliemestä. Joten ei haittaa, vaikka sen kypsentäisi hiukan yli. Mutta raaáksi sitä ei kannata jättää.


Anna kakun jäähtyä hiukan aikaa (10-15 min.) vuoassaan ja kumoa se sen jälkeen tarjoiluvadille ja poista vuoka sekä paperi. Varmaan voisi poistaa irtopohjavuoan reunat ennen kumoamista, mutta minä kumosin sen reunoineen päivineen.






Tarjoa kakku jäähtyneenä. Siirapin voit laittaa erikseen tarjolle tai valuttaa hiljalleen kakun päälle ennen tarjoilua (hiljalleen siksi, että siirappi ehtii imeytyä kakkuun, eikä valu reunojen yli). Minä käytin molempia tapoja, eli tarjoilin siirapin erikseen vieraiden kanssa kahvitellessa ja valutin loput siirapit jäljelle jääneeseen palaan odottamaan huomista Suvin vierailua :).





3 kommenttia:

  1. Seuraavan päivän Hesarissa oli oikaisu, jossa sanottiin, että voin lisääminen puuttui ohjeesta ja että se lisätään vuorotellen jauhojen kanssa. Kuten olet tehnytkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, olipa hyvä, että oikaisivat, ettei jollain jää se sulatettu voi kattilaan ja huomaa sitä vasta siinä vaiheessa, kun on jo kakku uunissa :). Näin minulle meinasi käydä ;).

      Poista
  2. Ehdottomasti parasta siten, että siirappi tarjoillaan erikseen ja lisätään vasta herkutteluvaiheessa. Molemmat tyylit nyt testattu :)

    VastaaPoista