perjantai 18. maaliskuuta 2016

Viherkasvihankintoja

Minulla ei ole ollut juurikaan viherkasveja sitten ensimmäisen oman kodin jälkeen. Jotenkin kaikki energia ja aika on kohdistunut ulkokasveihin ja tuonne viljelypuolelle. Nyt kuitenkin tuntui siltä, että koti kaipasi sisustukseen jotain yleisilmettä pehmittävää ja raikasta. Lisäksi viherkasvit puhdistavat tehokkaasti ilmaa, joten meidän talossa asuvien hyvinvoinninkin pitäisi tällä konstilla lisääntyä.






Valjastin siippani mukaani kasvinhankintareissulle ja saimmekin ostettua monta todella kaunista ja näyttävää sisustuselementtiä. Ostimme sinikukkaisen hortensian, valkoisen orkidean, ison kentiapalmun, melko ison kultapalmun ja vielä yrttiruukkuun basilikan, ruohosipulin ja persiljan. Lisäksi toimme tuliaisena perheen nuoriso-osastolle kaksi suloisen pientä kaktusta. Näissä hankinnoissa kyllä silmä lepää :). Samalla reissulla ostimme Leizisure -altakasteluruukut palmuille ja yrteille. Nuo ruukut ovat oikein kauniita, sillä ne näyttävät keraamisilta, vaikka ovatkin muovia. Ja koska ne ovat muovia, ovat ne kevyempiä liikutella. Isojen ruukkujen alla on pyörät, jotka myös helpottavat kasvien siirtämistä.


Kasveilla sisustaminen on hyvä ajoittaa näin kevääseen, sillä silloin on muutenkin aika vaihtaa kasveille mullat. Altakasteluruukkuja käyttäessä on hyvä muistaa, että ruukun pohjalle ei saa laittaa mitään kivimursketta, ruukun kappaleita tai muutakaan, mikä estää veden nousun multaan asti. Eli suoraan altakasteluun sopivaa multaa vain ruukkuun ilman mitään kommervenkkejä. Jos taasen istuttaa tavalliseen ruukkuun, kannattaa pohjaosa salaojittaa jollain, niin kasvi ei huku, vaikka aluslautaselle jäisi vettä. Lisäksi on hyvä tietää, että alkuun kuukauden-parin ajan kannattaa altakasteluruukussa olevaa kasvia kastella mullan päälle. Ja vasta sitten alkaa kastelemaan altakasteluosaan. Näin kasvi ehtii kasvattaa juuret ja hyödyntää altakasteluosassa olevan veden.


Orkideasta on hyvä tietää se, että se ei siedä lainkaan alla seisovaa vettä, vaan se kastellaan ainoastaan upottamalla koko ruukku n. kerran viikossa vaikkapa tunniksi veteen imemään ja varastoimaan kosteutta kasvumateriaaliin ja sitten kaikki vesi kaadetaan huolella pois. Orkideat viihtyvät parhaiten esim. kuorikatteessa tms. isorakenteisessa materiaalissa. Orkideoiden lannoituksessa on myös noudatettava varovaisuutta ja kannattaakin hankkia ihan siihen tarkoitukseen suunniteltua lannoitetta. Ruukkua valitessa on hyvä huomioida, että orkidean ilmajuuret tarvitsevat valoa. Orkidea kannattaakin istuttaa läpinäkyvään lasiruukkuun tai tehdä kuten minä; laitoin valmiiksi läpinäkyvässä muoviruukussa kasvavan orkidean sellaisenaan isompaan suojaruukkuun ja näin ilmajuuret saavat valoa ulkoruukun sisällä. Sukulaismieheni myös vinkkasi, että orkidea kannattaa ottaa mukaan suihkuun, niin se saa olla hetken siellä nauttimassa kylpyhuoneen kosteasta ilmasta. Eikä tarvitse suihkutella yksin ;). Taidankin livauttaa orkideani seuraavan kerran perheen nuoriso-osaston mukaan aamusuihkuun; siellä suihkutellaan niin kauan, että ilma on kuin sankkaa sumua.






Monia huonekasviksi tarkoitettuja palmuja kannattaa kastella melko runsaasti ja usein, sekä myös sumutella, sillä niiden lehtien kärjet lähtevät helposti kuivahtamaan ja se on aika ikävän näköistä. Jos kasvi kuivuu kunnolla, saattaa olla, ettei se siitä enää edes toivu.


Kentiapalmu

Kultapalmu
Useimmat sisälle tarkoitetut viherkasvit viihtyvät hajavalossa, eli ei suorassa auringonpaisteessa, eikä ihan varjossakaan. Tosin näillekin valo-olosuhteille löytyy omia kasveja. Ennen kasvihankintoja kannattaakin miettiä, mihin kasvi tulee ja sitten vasta katsoa, mikä kasvi viihtyisi siinä valossa ja lämpötilassa. Itse laitoin esimerkiksi hortensian ulkoeteiseen viileyden vuoksi. Idean sain siitä, että Kukkatalossakin ne oli sijoitettu viileään sisähalliin. Ja hyvin tuo näyttää viihtyvän ja vaikuttaa olevan myös melkoinen "juoppo". Hortensian voi istuttaa ulos, kunhan ilmat ovat riittävästi lämmenneet, eikä ole enää hallanvaaraa edes öisin.







Toivottavasti istuttamani yrtit viihtyvät hyvin altakasteluruukussa. Napsin niitä siitä suoraan ruokiin, leivän päälle, salaatteihin tai muuten vain suoraan suuhun :). Ja jos ne eivät viihdy kovin kauan, voin aina istuttaa tilalle uusia. Ruokakaupoista niitä saa melko edulliseen hintaan ;). Multaan istutettuina niistä on varmasti joka tapauksessa kauemmin iloa, kuin muuten.






Kevättä odotellessa ... :D

3 kommenttia:

  1. Onpa hieno tuo kultapalmun altakasteluruukku! Mistä sen löysit? Itse en noita Leizisure -ruukkuja googlella löytänyt mistään Suomessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, onpa ihanaa, että joku lukee näitä vanhoja kirjoituksia :). Olen oikeastaan ihan hämmentynyt. Kiitos siis kysymyksestäsi. Ruukut ostin silloin, kun tein päivityksen ja ne löytyivät Tuusulan Kukkatalosta. Olivat siellä poistomyynnissä suunnilleen puoleen hintaan, jos ei allekin. Se viittaisi siihen, että heiltäkin mahdollisesti nämä poistuneet valikoimista.

      Nämä ruukut (sekä musta, että valkoinen) ovat edelleen samassa kunnossa, kuin ostaessa ja palmutkin ovat niissä viihtyneet erinomaisesti. Plussaa on renkaat isojen ruukkujen alla; helpottaa siirtelyä. Jos jostain löydät, niin suosittelen ehdottomasti. Kukkataloon kannattaa soittaa ja tiedustella. Toivon todella, että löydät etsimäsi :). Laitathan tännekin muille vinkiksi, jos jostain löytyy.

      Poista
    2. Suurkiitos vinkistä! Helsingin Kukkatalosta ainakin löytyi vielä ja nyt on oma haettu :) Todella hyvän näköinen ja tuntuinen altakasteluruukku, joten lämpimästi suosittelen itsekin muille, jos tarvetta on.

      Poista