sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Sunnuntaipäivällinen karkasi käsistä...

En taida oppia koskaan kokkaamaan pienesti. Meitä siis asuu tässä huushollissa enää kolme henkilöä ja minä laitan ruokaa kuin armeijalle konsanaan :). Johtuisiko siitä, että ruoanlaitossa on jotain lumoavaa. Voisi sanoa, että palstan, pihan ja metsän lisäksi elän keittiössä ja myöskin koen suorastaan saavani ravintoa jo pelkästä keittiössä touhuamisesta. Olipa kyseessä kokkaus, leivonta, säilöntä, seurustelu, bloggaus tai ihan mikä tahansa keittiössä mahdollisesti tehtävä asia, koen ne nautinnollisiksi; jopa tiskauksen :D.

Voisin viettää keittiössä vaikka koko päivän (joskus niin käykin). Nautinto alkaa jo siitä, kun suunnittelen, mitä kokkaisin ja mietin, mitä aineksia jo löytyy omista komeroista ja mitä ehkä voin korvata jollain muulla. Sitten vain kauppalistaan merkinnät ja siippa asialle (en pidä kaupassa käynnistä).



Seuraavaksi kietaisen essun nauhat rusetille, sitaisen hiukset kiinni ja päästän luovuuden valloilleen. Usein minulla on joku resepti, jota seurailen, mutta lopputuotoksessa on lähes aina jotain omaa lisäystä, joka muuttaa reseptin enemmän minun näköiseksi. Jos tekisin vain jonkun toisen luoman reseptin mukaan ruokia, ei olisi läheskään niin jännittävää seurata kanssaruokailijoiden mielipiteitä. Yleensä he kyllä yrittävät ainakin säälistä sanoa jotain positiivista, kuten tänään: "tämä on kyllä paras kesäkurpitsaruoka, jota olen koskaan syönyt" tai että "tällä kertaa olet onnistunut melkein kokonaan piilottamaan kesäkurpitsan maun, joten tätähän voi syödä" (samalla tosin padan katveeseen jääneeseen lautasen nurkkaan on piilotettu pari kesäkurpitsasiivua, jotka kuulemma olivat liikaa ;)). Minä siis kasvatan kesäkurpitsaa ja kokkailen siitä AJOITTAIN (kanssaruokailijoiden mielestä AINA) ruokia kahdelle sellaiselle, jotka eivät voi sietää kesäkurpitsaa :D. Eräänlainen makutaistelu siis meillä meneillään tuoden väriä ja virikettä keittiökeskusteluun ;).

Tänään sunnuntain kunniaksi ruokalistalle päätyi kesäkurpitsa-tomaatti -vuoka, jossa mukailin Maku.fi -sivuston reseptiä sekä intialaisesti maustettuja jauhelihapyöryköitä kermaisessa jogurttikastikkeessa. Tykkään itse kokkailla niin, että teen ensin esivalmistelut, eli silppuamiset, raastamiset ja muut ja sitten vain kumoilen niitä kupposista pataan; ei tule kiirettä esim. paistovaiheessa, kun joku jo kiehuu ja pitäisi lisätä toista, mikä onkin vielä esikäsittelemättä. Suosittelen siis tekemään niin, kuin kokkausohjelmissa, joissa usein moni asia on jo sopivissa annoksissa valmiina kipposissa :). Tiskiä tulee enempi, mutta kokkaus on ehdottomasti nautinnollisempaa. Tämän esivalmistelun voi myös tehdä yhdessä vaikka lasten tai kumppanin tai ystävien tai vaikka koko perheen kanssa, vaikkei kaikki sitten hellan äärellä loppuvaiheessa hyörisikään. Lisäksi suosittelen ehdottomasti, etenkin niille, jotka eivät pidä ruoanlaitosta ja keittiöpuuhista, keskittymään aistimaan sitä, mitä tekee. Eli haistelemaan mausteiden tuoksua, katsella kasvisten värikkylläisyyttä tai hyvän lihan punertavuutta ja komeita lihassyitä tai vaikka vihreän yrttimaailman eri sävyjä ja samalla opetella kokkaamaan "kaikilla aisteilla". Musikaalinen ihminen voi vielä yhdistää omat vivaldit mukaan ja saada siitä rytmiä ja iloa kokkaukseen :D. Lopputulos on varmasti herkullisempi, vaikka olisi ollut ihan samat ainekset käytössä ;). Ruoka merkitseekin minulle paljon, oikeastaan todella paljon enemmän, kuin vain kehon energia- ja ravintoainevarastojen täydennystä.

KESÄKURPITSA-TOMAATTI -VUOKA
 
2 kpl kesäkurpitsaa (toinen oli isompi, vajaa 30 cm ja toinen hiukan pienempi)
3 kpl valkosipulinkynttä
1 dl pestoa (tein ihan ensimmäiseksi peston netistä hakemani valion reseptin mukaan; pinjansiemeniä ei ollut, joten korvasin sen mantelijauheella)
6 kpl tomaattia tai 3 pihvitomaattia (keräsin kasvihuoneesta kaikki kypsät kirsikkatomaatit ja siivutin ne, eli n. 3-4 dl)
1 suippopaprika (ei ollut reseptissä, mutta löytyi jääkaapista :))
1 1/2 dl tuoreita basilikan lehtiä
150 g  fetajuustoa (rasvaa vähintään 18 %, minulla oli 23%) murennettuna
1/2 tl mustapippuria myllystä
1 dl juustoa raastettuna



Pese ja viipaloi kesäkurpitsat. Viipaloi valkosipulinkynnet. Leikkaa tomaatit reiluiksi viipaleiksi.
Voitele uunivuoka öljyllä esim. pullasutia käyttäen. Lado pohjalle puolet kesäkurpitsaviipaleista. Ripottele päälle puolet valkosipulista ja levittele puolet pestosta sinne tänne kurpitsasiivujen pinnalle. Lado seuraavaan kerrokseen puolet tomaateista, basilikanlehdistä ja fetamurusta. Rouhi päälle mustapippuria.



Toista uudelleen kesäkurpitsa- ja tomaattikerrokset.



Ripottele vuokaan päällimmäiseksi vielä juustoraastetta ja paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia (laitoin uuniin siinä vaiheessa, kun aloin paistamaan lihapyörylöitä).
Tarjoa kesäkurpitsa-tomaattivuoka hyvän leivän kanssa kasvisateriana tai liharuoan lisäkkeenä. Meillä ainoa vaihtoehto oli siis tarjota liharuoan lisäkkeenä, kun taloudessa asuu kaksi, jotka eivät usko saavansa riittävästi energiaa tai mitään muutakaan pelkästä kasvisruoasta :D.




INTIALAISET POSSUPYÖRYKÄT (resepti on mukailtu MAKU -lehden 5/2015 reseptistä. Tein alla olevan annoksen kolminkertaisena, kun jauhelihaa sattui olemaan jääkaapissa 3 x 400 g ja maustemaailmaa muokkasin melkoisesti)

PYÖRYKÄT
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä (laitoin vain yhden kynnen koko satsiin, kun ei ollut enempää jäljellä)
2 rkl rypsiöljyä
1 tl garam masalaa (mausteseos, jota ei ollut. Korvasin laittamalla kurkumaa, kardemummaa, korianteria, kuminaa, chiliä)
1 tl juustokuminaa (jeeraa)
1 tl suolaa
1/2 tl paprikajauhetta (jos saat jonkun tuomaan Unkarista, niin se on huomattavasti maukkaampaa, kuin täällä myytävä)
1/4 tl mustapippuria
2 rkl korppujauhoja (korvasin Le Kardemummasta ostetulla karkealla riisijauholla, kun en siedä vehnäjauhoja)
1 muna
1/2 dl vettä
400 g porsaan jauhelihaa (tein naudan jauhelihasta)
+ lisäsin persiljasilppua jauhelihataikinaan

KASTIKE (tein tämän aivan loistavan ihanaan punaiseen Le Creuset -pataani, joka on yksi rakkaimmista keittiöhankinnoistani)
2 rkl voita
1 rkl rypsiöljyä
1 tähtianis
1 kanelitanko
1 tl jeeraa (juustokumina)
1/2-1 tl chiliä (chilijauhe loppui pyöryköihin, joten pilkoin itse kasvattamaani ja kuivaamaani chiliä)
1/2-1 tl kurkumaa
2 rkl tomaattipyrettä
2 dl vettä (laitoin itse vain puolet veden määrästä)
1 kanaliemikuutio (en laittanut lainkaan, korvasin pienellä määrällä suolaa ja laakerinlehdellä)
1 1/2 dl kuohukermaa (käytin 15 % Flora ruokakermaa)
1 dl maustamatonta jugurttia (minulla oli laktoositonta turkkilaista jugurttia)
1/4 tl suolaa
1/4 tl maustepippuria
Pinnalle korianterisilppua ja seesaminsiemeniä (minulla ei ollut korianteria, jota rakastan :(, joten laitoin sitten persiljasilppua ja seesaminsiemenet unohdin vahingossa kokonaan)

Sekoita vesi, muna ja korppu(riisi)jauhot ja jätä turpoamaan. Kuori sipulit ja silppua ne mahdollisimman hienoksi. Mittaa ja sekoita mausteet valmiiksi kupposeen ja kerää ja mittaile myös kastikkeen ainekset valmiiksi odottelemaan jo tässä vaiheessa (minun lisäys). Kuumenna öljy ja lisää sipuli ja mausteet. Paista sekoitellen, kunnes sipuli on pehmeää, älä polta! Siirrä sipulisilppu pois pannulta ja laita syrjään hiukan jäähtymään. Pyyhi pannu puhtaammaksi vaikka talouspaperilla ja laita sekin syrjään odottelemaan. Lisää jauheliha munaseokseen ja sekoita hyvin (lisäsin itse persijlasilppua tässä vaiheessa joukkoon).



Lisää sitten sipuli-mausteseos ja sekoita joko kauhalla tms. tai vaikka käsin (isompi määrä on helpompi sekoittaa käsin, mutta pese kädet hyvin ennen ruokaan koskemista ;)). Pyörittele murekemassa palloiksi (tein hiukan kookkaita lihapullia, jotka litistin hiukan puolipihvimäisiksi ja laitoin pihviset leivinpaperilla vuodatulle pellille odottamaan paistamista). Paista sitten pyörykät pannulla muutama minuutti molemmilta puolilta (tässä vaiheessa laitoin kasvisvuoan uuniin ja aloitin paistamisen ohella myös kastikkeen teon). Laita paistetut pyörylät syrjään odottelemaan.



Kuumenna kastiketta varten öljy ja voi kasarissa tms. (tein siis padassa). Lisää mausteet ja tomaattipyree. Paista keskilämmöllä sekoitellen n. 1-2 min. Lisää vesi, murennettu lihaliemikuutio (jos käytät) ja kerma. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta n. 10 min.



Poista kanelitanko ja tähtianikset ja laakerinlehdet (jos niitä laitoit) ja lisää jugurtti. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla ja kumoa pyörykät kastikkeeseen. Kuumenna ja ripottele pinnalle se minulta puuttuneet korianteri ja seesaminsiemenet.




Tämä olisi parasta tarjota riisin tai perunan tms. kanssa, joka imee kastiketta. Mutta meni hyvin kasvisvuoankin kanssa :). Huomenna sitten sitä perunaa vaikka muusina kaveriksi ja Suvi ja Teemu on kutsuttu mukaan ruokavieraiksi nautiskelemaan näistä "tähteistä".

Bon Appetit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti