keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Viiniköynnöksen menestystarina

Istutin talomme eteläseinustalle kesällä 2010 Zilga -nimisen viiniköynnöksen. Köynnös on laitettu kasvamaan n. 1/2 m:n päähän seinästä ja ohjattu siitä kasvamaan seinää kohti. Riittävän kokoista kasvihuonetta minulla ei ole, joten oli kokeiltava avomaalla kasvattamista. Istutuskuopan täytin kompostimullalla ja jäin odottelemaan, mitä tuleman pitää. Ensimmäisenä kesänä se ei ennättänyt kovin paljoa kasvamaan, mutta sitten seuraavana vuonna, 2011 olikin meillä jo ensimmäiset viinirypäletertun alut ihmeteltävänä :D.







Rypäleet eivät ole tässä lajikkeessa kovin suuria ja siemenet taas ovat poikkeuksellisen isoja. Niinpä syömärypäleiksi nämä ovat hiukan turhan haastavia ja jonkinverran happamiakin. Siskoni ja hänen pikkupoikansa kyllä mutustelivat näitä hyvällä ruokahalulla :). Mutta määrällisesti terttuja tulee paljon ja siten sato on erityisen runsas. Köynnös kierteli useamman vuoden pitkin eteläseinustaa ottaen tukea paloportaista ja seinälle viritetystä kalaverkosta.




 Parhaimmillaan poimin rypäleitä suoraan yläkerran ikkunoista :D. Muutenkin on aika viehättävää, kun ikkunoita reunustavat kauniit viiniköynnöksen lehdet ja rypäletertut; kuin asuisi jossain huomattavasti etelämpänä.



Viinintekopuuhiin en ole ryhtynyt, vaan olen syksyisin kerännyt rypäleet terttuina (niitä tulee useampi ämpärillinen) ja keittänyt ne mehumaijalla mehuksi. Sitten olen vain pakastanut mehutiivisteen tulevaa käyttöä varten. Mehu on kauniin tummaa ja erittäin maukasta ja sitä onkin riittänyt tarjottavaksi moniin kesäjuhliin helteen tuomaa janoa sammuttamaan. Välillä olen vaihtelua saadakseni mehustanut samassa satsissa myös musta- tai punaviinimarjoja ja siitä saa kivasti lisämakua.





Viime syksynä totesin, että köynnös peittää ikkunoita jo turhankin paljon ja ajattelin testata, saako rypälekokoa kasvatettua köynnöstä leikkaamalla. Leikkasin runsaalla kädellä jättäen puumaisen alavarren lisäksi vain muutamia typistettyjä oksia. No, ei auttanut; köynnös on taas kivunnut yläkerran tasolle ja pienikokoisia rypäleitä on kypsymässä reippaanlaisesti :D. Vähän tätä jo ounastelinkin ja sen vuoksi istutin Zilgalle kaveriksi toisen lajikkeen: Supagan :D. Se on lähtenyt jo hyvään kasvuun ja rypäleistä pitäisi tulla vaaleita, isompia ja makeampia (kuvat alla on hiukan sumeita, kun otin ne hämärässä vesisateessa). Ensi syksyn satoa odotellessa...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti