lauantai 20. kesäkuuta 2015

Macaron - testailtuja täytevaihtoehtoja ja valmiita tuotoksia

Macaron -täytteiden maailma onkin sitten ihan omansa. Täytteitä on niin paljon, kuin vain keksii kokeilla :). Eli voi tehdä omia variaatioita tai sitten noudattaa reseptejä, joita löytyy sekä lehdistä, kirjoista, että netistä googlaamalla. Useista blogeista löytyy myös herkullisia ja kokeilemisen arvoisia vaihtoehtoja. Tärkeää täytteissä on, ettei se ole liian kosteaa; tästäkin on kokemuksia ja siitä enemmän alempana.

Suvin juhliin tein kolmea eri versiota. Yksissä oli hopeatoffeetäytettä, toisissa limecurd-sydän ympäröitynä suklaaganachella ja sitten kolmansissa pelkkää limecurdia. Curdit ovat hyvä vaihtoehto, sillä ne ovat tarpeeksi tanakkaa tahnamaista täytettä. Sitä ei kannata laittaa kovin paljoa voimakkaan maun vuoksi, mutta ne on kyllä todella maukkaita ja raikkauden vuoksi sopivat hyvin makeaa marenkia täydentämään. Suvin juhlissa käytin valmista limecurdia, jota löytyy ihan tavallisten markettien hyllyistä. Tuttavapariskunnan juhlien macarontäytteenä käytin kotoa löytynyttä valmista suklaatäytettä yhdistettynä itse tehdyn lemoncurdin kanssa. Suklaaganache olisi käynyt myös erinomaisesti, mutta päätin käyttää tässä kohtaa valmistäytettä. Lisäksi näitä julia varten täytin lilat macaronit tuolla itse tehdyllä lemoncurdilla, johon sekoitin syksyllä tekemääni ja pakastamalla säilöttyä aroniahyytelöä (tämä oli kyllä todella kielen vievä yhdistelmä; raikkauden ja makeuden yhteinen sävel!). Aroniat sain syksyllä käydä poimimassa ystäväni Lillin pensaista ja alla oleva kuvakin sattuu olemaan hänen ottamansa (tai ainakin hän lähetti tuon kuvan minulle juhlista, joihin valmistin macaroneja). Kokeiluna tein vielä vaaleanpunaisiin leivoksiin mansikkatäytteen.






Hopeatoffeetäyte

10-15 Hopea Toffee -karamellia, joita myydään esim. paperikääreessä karkkipussissa
1 dl vispi- tai kuohukermaa (esim. vähälaktoosinen Flora Kuohu).

Käytin itse 15 karamellia, mutta siitä tuli melko voimakkaan makuista. Suosittelen kokeilemaan vähempää määrää etenkin, jos haluat macaronien maistuvan muullekin, kuin hopeatoffeelle ;). Sulata Hopeatoffeet kerman joukkoon pienessä kattilassa matalalla lämmöllä. Havaitsin hyväksi teflonkattilan, mutta varmasti kaikki muutkin käyvät.

Sekoittele massaa sulattelun aikana. Kun toffeet ovat sulaneet, siirrä kattila levyltä syrjään ja myöhemmin jääkaappiin. Toffeekerma saisi mieluiten olla jääkaapissa yön yli, mutta jos siihen ei ole mahdollisuutta, niin varmista ennen seuraavaa vaihetta, että liemi on varmasti jäähtynyt jääkaappikylmäksi. Vatkaa sitten kerma vaahdoksi ja pursota tai lusikoi täytettä macaron-leivosten puolikkaille ja paina varovasti toinen puoli päälle.


Suklaaganache

Suklaaganachen ohjeita löytyy monia ja halutessasi voit maustaa sen esim. hienolla appelsiininkuoriraasteella, ripauksella chiliä tai ihan millä vain, mistä tykkäät. Mutta tämä on kyllä ihan hyvää pelkkänä suklaaversionakin:

1 dl kuohukermaa (Flora Kuohu on vähälaktoosista ja käy mainiosti. Itse asiassa se mielestäni vaahtoutuu paremmin, kuin tavallinen kuohukerma, joka taas vatkautuu herkemmin yli, eli epätasaisen ryynimäiseksi)
1 rkl voita
100 g suklaata (maun mukaan vaaleaa maitosuklaata, oikein suklaista tummaa tai vaikka valkosuklaata tai minttusuklaata...)

1. Kuumenna kerma kiehuvaksi ja kaada se paloiteltujen, mieluiten hiukan pienemmksi rouhittujen suklaiden päälle kulhoon. Sekoita tasaiseksi ja kiiltäväksi. Lisää voi ja sekoita, kunnes se on sulanut joukkoon (jos suklaa tai voi ei sula, voi seosta lämmittää varovasti niin, että saat liemen tasaiseksi). Anna jäähtyä jääkaapissa seuraavaan päivään ja vatkaa seos sähkövatkaimella vaahdoksi.

Lemoncurd

2 luomusitruunaa
4 dl tomusokeria
3-4 kananmunankeltuaista (voi käyttää koko munankin, mutta käytin keltuaisia sen vuoksi, kun niitä jäi yli macaron -kuorien valmistuksesta ja lopputulos on vieläkin enemmän sitruunankeltainen. Jos käytät koko munan, kannattaa laittaa vain kaksi munaa)
75 g voita tai margariinia

Pese ja kuivaa sitruunat huolella. Raasta pestyjen sitruunoiden keltainen kuoriosa mahdollisimman hienoksi/pieneksi raasteeksi. Halkaise sitruunat ja purista puolikkaista mehut (n. 1 dl). Sekoita kattilassa tomusokeri, sitruunanmehu, sitruunankuoriraaste ja munat. Kuumenna kiehuvaksi sekoitellen ja anna kypsyä hetken aikaa, kunnes seos sakenee. Ota kattila liedeltä ja lisää paloiteltu rasva joukkoon. Sekoita, kunnes rasva on sulanut ja saat seoksen sileäksi. Kaada seos puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje huolella. Tahna säilyy jääkaapissa 2–3 viikkoa.

Ohjeesta tulee n. 3 dl valmista tahnaa, eli sitä jää kyllä muuhunkin käyttöön, jos sinulla ei ole todella suurta määrää macaroneja täytettävänä ;). Lemon curd maistuu erinomaiselta myös esim. paahtoleivän tai keksien päällä. Lisäksi se sopii kakkujen ja torttujen täytteeksi sellaisenaan tai tuorejuustoon tai kermavaahtoon sekoitettuna.











 

 


Aronia-lemoncurd -täyte

Aroniahyytelön valmistin hyytelösokerilla pakkauksen ohjeen mukaan. Lisäksi laitoin jotain alkoholia pari ruokalusikkaa hyytelöön, joka oli tehty ämpärillisestä aronioita. Tämän vinkin luin useammastakin lähteestä. Nyt en kyllä yhtään muista, mitä alkoholia laitoin, mutta se saattoi olla konjakkia tai rommia. Alkoholia siis laitetaan vain hiukan ja se taittaa aronian hapahkoa makua. Sekoitin noin puolet aroniahyytelöä ja puolet lemoncurdia ja säilöin seoksen aikaisemmin Suvin juhlien jälkeen tyhjäksi jääneeseen limecurd -lasipurkkiin. Pursotin täytettä liloihin kuoriin ja likistin ne varovasti yhteen.








Mansikka-valkosuklaa -täyte

Vaaleanpunaisiin macaroneihin halusin ehdottomasti oikeaa mansikan makua. Niinpä keksinkin viipaloida tuoreita mansikoita, laittaa macaron -kuorelle mansikkaviipale keskelle ja ympäröidä se pursotetulla mansikka-valkosuklaaganacherinkulalla.



Ganache oli tarkoitus valmistaa samoin, kuin suklaaganache; käytin valkosuklaata ja lisäsin seokseen soseutettua tuoretta mansikkaa n 1 dl. Unohdin sitten kokonaan lisätä voin ja tästä tuli melko löysää tavaraa vielä vispattunakin; unohdettu voi ja erittäin vetinen marjasose tekivät tehtävänsä. Käytin kuitenkin tätä löysähköä vaahtoa mansikkaviipaleen ympärille pursotettuna. Täytyy sanoa, että näitä maistellessa maistui ihanasti kesä ja nämä olivat muutenkin suussa sulavia (kirjaimellisesti). Mutta ohjetta voi käyttää vain ja ainoastaan, jos syö macaronit samana päivänä. Olin ajatellut, että kun lisään kokonaisen mansikkaviipaleen, ei se ole liian vetinen. Mutta macaron-kuori imikin nesteet itseensä ja niistä tuli niin kosteita, että seuraavana päivänä ne eivät kestäneetkään käsittelyä, vaan kuoret hajosivat tarjolle asettaessa. No, vierasporukan sijaan nämä olivat kyllä maistuneet isäntäväelle ja menneet kuulemma viimeistä murua myöten :D. Joka tapauksessa työstän tätä ohjetta ja toivottavasti saan aikaan version, joka täyttää macaron -kriteerit ja vain paranee seuraavaan päivään kostuessaan. Laitan sitten uutta ohjetta, jos joskus onnistun.





Tässä oli valikoima tähänastisia kokeiluja ja mielessä pyörii jo monta uutta versiota; niin makuja, kuin muitakin niksejä. Näihin täytyykin palailla, kun on taas jotain kerrottavaa. Nautinnollisia macaron -hetkiä :).

P.S. Edelleen otan erittäin mielelläni vastaan kommentteja, ehdotuksia ja vinkkejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti