lauantai 6. kesäkuuta 2015

Tomaatti

... on oikeastaan yksi lempikasviksistani. Niin maukas ja sopii monenlaiseen ruoanlaittoon. Parhaimmillaan poimittuna auringonlämpöisenä suoraan kasvihuoneesta; niin makea ja herkullinen :). Sopii myös erinomaisesti basilikan kumppaniksi esimerkiksi tomaatti-mozzarellasalaattiin. Tomaatista saa myös herkullista salsaa, jota voi syödä ihan minkä kanssa vain; herkullista esim. osana bruchettaa. Rakastan myös kreikkalaista salaattia, missä yhdistyvät tomaatin, kurkun, sipulin ja fetajuuston aromit. Salaattireseptejä on  niin paljon riippuen siitä, mistä kukin tykkää. Useampana vuonna olen kasvattanut omat tomaatit ja sato on vaihdellut vuosien mukaan.




Ensimmäisinä vuosina kasvatin kaikki itse siemenstä asti, mutta sitten perhe taisi kyllästyä joka ikkunalla killuviin kasvinalkuihin erilaisine istutusastioineen ja maitotölkkeineen. Erityisesti ne ei vissiin miellyttäneet silloin teini-ikäisen tyttäreni Suvin silmää ;). Heikki kyllä auttoi auliisti rakentamalla erilaisia kasvilamppusysteemejä ja hyllyköitä, sillä kotimme pienistä ikkunoista sisään pääsevä luonnonvalo on aika vähäistä etenkin aikaisin keväällä. Onneksi ihana äitini ja hänen siippansa ovat jo muutaman vuoden ajan hoitaneet tomaatin, kurkun ja muutaman muunkin kasvilajikkeen taimikasvatuksen puolestani :). Heillä on kotonaan jotenkin niin oivat olosuhteet valon ja lämmön suhteen, että kasvatus onnistuu loistavasti joka vuosi. Hyvien olosuhteiden lisäksi heiltä löytyy myös taitoa asiaan sekä kärsivällisyyttä helliä useiden kuukausien ajan arkoja taimia. Varmaan he juttelevatkin niille, kun taimet kasvavat niin tanakoiksi ja tuottaviksi yksilöiksi :). Myös tänä vuonna hain taimet äidin hellästä huomasta ja ne on nyt istutettu molempiin kasvihuoneisiin.



Minulla oli aluksi vain talon eteläseinustalla kierrätysikkunoista tehty seinäkasvihuone, mutta sen tila ei ihan riittänyt. Sen vuoksi otin kiitollisena vastaan äidiltäni hänelle ylimääräiseksi jääneen pienen kasvihuoneen. Tämä pieni kasvihuone on nyt palvellut jo kaksi kesää ja kolmannen vuoden kunniaksi sain idean korottaa sitä n. 30 cm. Heikki (puolisoni) ja Miko (poikani) rakensivat lankuista kehikon, jonka päälle nostimme kasvihuoneen. Kasvihuone kiinnitettiin kehikkoon ruuveilla ja lopuksi kehikko maalattiin ruskean sävyiseksi. Kuvassa kehikko on vielä maalaamattomana. Pikkuinen kasvihuone on siitä helppo, ettei se tarvitse kovin kummoisia perustuksia, mutta toimii silti ihan hyvin. Nyt korotettuna tomaateille jää enemmän kasvutilaa ylöspäin ja niitä on helpompi hoitaa. Aikaisempina vuosina tomaateista on oikeastaan kasvanut tomaattikatto, kun varret tomaatteineen ovat kiipeilleet pitkin kattoa kyhäämiäni naruviritelmiä pitkin.




Tomaatit kannattaa aina istuttaa mahdollisimman syvään. Ne kehittävät varteen lisää juuria ja saavat näin hyödynnettyä paremmin ravinteet ja veden. Valoa ja lämpöä tomaatti myös rakastaa, mutta on tärkeää samalla vahtia, ettei kasvihuone pääse liikaa kuumenemaan. Lajikkeista ehdoton suosikkini on Sun Gold, jonka keltaisen oranssit kirsikkatomaatin kokoiset hedelmät ovat makeaakin makeampia. Ne tuleekin yleensä syötyä suoraan heti niiden kypsyttyä :). Lisäksi satoisia lajikkeita ovat Lupitas ja Santeremo, joita molempia on tänäkin vuonna kasvamassa. Uutena lajikkeena on Money Maker -pensastomaatti, joita istutin palstalle laatikkoon. Jännityksellä odotan, millaisia tomaatteja sinne kehkeytyy. Lisäksi laitoin seinustan kasvihuoneeseen kaksi suklaakirsikkatomaattia (Chocolate Cherry), joiden hedelmät ovat maukkaita ja ruskeanpunaisia.
Aikaisemmista tomaattilajikkeista mieleeni on jäänyt myös Black Russian, joka oli todella lihaisa tomaatti; siemeniä ja nestettä on todella vähän. Tämä lajike sopii ison kokonsa ja lihaisuuden vuoksi erinomaisesti leivän päälle leikattavaksi. Sitä ei ole tänä vuonna kasvamassa, mutta laitan tähän kuvan, josta hiukan näkyy tomaatin väritystä ja muotoa.







Tomaatin kasvatus on loppujen lopuksi melko helppoa. Jos ei halua siemenestä asti kasvattaa, niin hyviä valmiita taimia löytyy kukkakaupoista ja puutarhamyymälöistä. Ja jos vain jonkinlainen pihamaa löytyy, niin pikkuisen kasvihuoneen saa mahdutettua melkein mihin vain :). Myös avomaan lajikkeita on paljon tarjolla ja ne voi istuttaa ruukkuun vaikka parvekkeelle tai terassille. Tänä vuonna ostin runsaasti kukkivan amppelitomaatin Kukkatalosta (kukkatalo.com). Tänään tuo tomaatti matkusti Suvin mukana Keravalle ja siinä oli jo monenmonta pikkuista tomaatinalkua (ehkä Suvi ottaa siitä tomaatteineen kuvan blogiinsa ourhomenest.blogspot.fi, kun minulla ei ole muuta, kuin alla oleva ostovaiheen kuva). Ostotaimen kaikki tomaatinalut ovat kehittyneet valoisassa eteisessä ja pölyttämisestä huolehdin hiukan kukkavartta naputtelemalla. Istuttamisen jälkeen kannattaa huolehtia säännöllisestä kastelusta ja lannoituksesta sekä tosiaan kasvihuoneen tuulettamisesta. Sitten vain rohkeasti kokeilemaan!








Tähän loppuun laitan vielä pari kuvaa pihalta; halusin jakaa kanssanne omenapuun herkän kukinnan ja lemmikin, joka on yksi villinä kasvavista kukista suosikkini. Jospa saisin tämän viherpiiperryksen innostuksen tartutettua jollekin, joka ei ole aikaisemmin innostunut kokeilemaan; kaiken ei tarvitse olla täydellistä tai edes onnistua, sillä luonto yllättää aina jotenkin ja yleensä ihan positiivisessa mielessä ;)!



4 kommenttia:

  1. Ihania tomaatteja odotellessa. Vai joko olet päässyt nauttimaan tämän kauden satoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadosta pääsee nauttimaan todennäköisesti vasta aikaisintaan heinä-elokuun vaihteessa, joten odottelua tiedossa :). Osa taimista kyllä jo kukkiin, mutta siitä on vielä aikaa ensimmäisiin maisteluihin. Siihen asti täytyy tyytyä katselemaan aikaisempien vuosien kuvia ;).

      Poista
  2. Tomaatti pääsi turvallisesti perille uuteen kotiinsa!
    Täytyykin kuvailla meidän parvekkeen kokonaisvaltaisesti uudistunutta ilmettä blogiin, jahka saan lavapöydän vielä askarrelluksi ;)
    Postauksen kaksi viimeistä kuvaa ovat todella kauniita, melkein kateus iskee! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että kotiinkuljetus Teemun kyydillä onnistui :). Kiitäthän kuskia! Sinä pääsetkin maistelemaan tomaatteja aikaisemmin, kun minulla ne vasta tosiaan on kukkavaiheessa. Tuo lemmikkikuva on minunkin mielestäni kaunis ja onnistunut otos; etenkin, kun tietää, miten pikkuriikkinen itse kukka todellisuudessa on. Odottelen parvekepostaustasi :D.

      Poista