tiistai 2. kesäkuuta 2015

Palstaviljelyä

Pahoittelen kovasti heti blogiharrastuksen alkuun kirjoittamiseen tullutta taukoa. Meno on ollut niin hektistä sekä töissä, että kotona, etten ole juuri koneen ääreen ehtinyt. Nyt on vihdoin menossa yhden viikon loma ja istutuspuuhat alkavat olla siinä vaiheessa, että ehdin niihin liittyviä ajatuksia jakaa kanssanne :).

Minulla on ollut kunnalta kaksi aarin kokoista palstaa vuokralla jo useamman vuoden. Joka vuosi olen tuskaillut todella kostean savimaan ja äärettömän rikkaruohopaljouden kanssa. Maa sopisi ehkä parhaiten riisin viljelyyn ;). Tänä keväänä olin jo todella epätoivoinen ja luovuttamisen partaalla, kun palsta näytti vielä toukokuun ensimmäisenä päivänä tältä:






Koska olen sisukas ja tapanani ei juurikaan ole antaa periksi, oli keksittävä jotain muuta. Päätin kuitenkin, että nyt riittää ainakin osin tämä taistelu maaperäongelman kanssa ja pyysin siippaa väsäämään lavoja viljelyä varten. Puutavaraa etsin netistä otsikolla "lahjoitetaan puutavaraa", sillä periaatteenani on viljelyssä suosia kierrätystä ja toimia mahdollisismman ekologisesti ja samalla myös taloudellisesti. Puutavaraa löytyikin kivasti melko läheltä. Näistä lahjoituslankuista Heikki rakensi minulle todella kauniit ja kookkaat viljelylaatikot. Lisäksi haimme pohjalle salaojakerrokseen vanhan omakotitalon lattian alla ollutta siporex -soraa ja myös kierrätysikkunoita löytyi mukavasti toisesta talosta purkutavarana. Näissä hankinnoissa suureksi avuksi on tori.fi, josta löytyy "annetaan" -kansiosta ihmisille tarpeettomaksi käynyttä tavaraa. Molemminpuolinen hyöty, kun toisen osapuolen ei tarvitse kärrätä jätettä kaatopaikalle ja toinen taas saa siitä oivaa käyttötavaraa tarkoituksiinsa ;).







Täään pääsimme vihdoin jyrsimään palstat ja istutuspuuhiin. Aikaisemmin olin jo istuttanut toiseen viljelylaatikoista porkkanan, tillin ja parsakaalin siemeniä. Ne onkin kaikki lähteneet hienosti kasvuun, vaikka niiden kylvö jäi aika myöhäiseen kostean ja viileän kevään vuoksi. Toki myöhäiseen kylvöön vaikutti myös se, että ensin oli valmistettava laatikot ja odotettava palstojen kuivumista sen verran, että saimme viljelylaatikot vietyä sinne.

Tässä kuvia palstasta ennen jyrsimistä ja sitten itse työn touhussa. Täytyy sanoa, että yhdessä päivässä saa kyllä melko paljon muutosta aikaan, kun on hyvä ja tarmokas apuri :).




Nyt on myös istutettuna kaksi jättikurpitsan tainta; toinen on Elmeri ja toinen Tonteri. Alunperin tarkoituksenani oli antaa nimet syntymäjärjestyksessä sen perusteella, miten siemenet itivät. Eka Elmeri ja toka Tonteri. Vaihdoin lopulta kuitenkin järjestyksen toisin päin, sillä halusin kutsua Elmeriksi tainta, joka on saanut alkunsa virallisesti punnitusta kurpitsasta. Tonterin "emokurpitsalla" ei ole virallista punnitustulosta. Elmeri ja Tonteri on istutettu kasvamaan siten, että ne kurkottavat palstan eri reunoilta ja kasvavat sitten toisiaan kohti. En istuttanut taimia aivan kohdakkain, sillä näin ne mahtuvat sitten paremmin ohittamaan toisensa palstan keskivaiheilla. Uutta tietoa minulle oli, että taimien kasvusuunnan voi päätellä ensimmäisestä varsinaisesta lehdestä, sillä taimi lähtee kasvamaan tuosta lehdestä poispäin.

Maata on parannettu talven yli kompostoidulla hevosen lannalla ja tammenlehdillä. Toivottavasti savimaa tästä pikkuhiljaa kuohkeutuisi. Elmerille laitoin kaksi kierrätysikkunaa teltaksi ja peitin sen vielä harsolla. Tonteri sai suojakseen taivutetut harjateräkset ja kaksinkertaisen harson. Molemmat suojat ovat melko pieniä, joten voi olla, että joudun kehittelemään tarvittaessa jotain lisäratkaisuja. Tosin toivon kovasti, että kesä tästä jo lämpenisi niin, ettei mitään suojia tarvittaisi. Maahan asettelin valmiiksi lankkuja kävelyalustaksi hoitotoimia helpottamaan. Tarkoitus on, että mullan päällä ei käveltäisi, vaan se saa olla rauhassa ja pysyä kuohkeana. Näin kurpitsa voi ottaa ravinteita ja vettä myös lehtihankakohdista, joita mullataan maahan sitä mukaa, kun taimi kasvaa.






Toiselle palstalle olemme kärränneet peräkärry toisensa jälkeen hiekkaista ylijäämä- / täyttömaata siskoni omakotirakennuksen takapihalta. Ensin lapioimme hiekan kottikärryyn, josta kippasimme sen peräkärryyn ja sitten palstalla kuorma purettiin kottikärrymenetelmällä palstamaalle. Aikamoinen homma, mutta toivon, että siitä on apua maanparannuksessa. Tälle palstalle teimme jyrsinnän jälkeen perunavaot isältä perityllä lihasvoimakäyttöisellä auralla (minä toimin vetojuhtana ja Heikki ohjaili perässä :)). Istutin ostettua kesäperunaa ja sitten lisäksi anoppilasta Yli-Iistä saatua Salinea ja Operaa. Näiden jatkeeksi laitoin kekoihin puna-, kelta- ja jakosipulia.





Aloitin istuttamisen tänään myös toiseen viljelylaatikoista ja sinne päätyivät äidin siemenistä kasvattamat Money Maker -tomaatit ja samettikukkaa. Laatikon kulmalle ulkopuolelle laitoin äidiltä saamani akileijan taimen. Lisäksi istutin kaksi auringonkukkaa palstan kulmaan tuomaan väriä maisemaan. Mintun olen jo aikaisemmin istuttanut ämpäriin, jonka olen upottanut maahan. Näin saan nauttia kesällä minttujuomista. Mintun kasvu on syytä rajata jotenkin (esim. just ämpärillä), sillä muuten se kyllä pian valtaa joka paikan. Nyt vain toivon, että kaikki lähtee hyvään kasvuun.




2 kommenttia:

  1. Hienosti fundeerattua toimintaa - rispektit sulle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin sinne lännen suuntaan toiselle työmyyrälle :). Tämä on pelkkää plussaa; saa olla ulkoilmassa, tulee tehtyä sopivasti lihaskuntoa ylläpitävää liikuntaa useita tunteja peräkkäin ja jotenkin vain tunnen voivani myös henkisesti hyvin, kun saan touhuta hyötykasvattamisen kanssa.

      Poista