lauantai 30. tammikuuta 2016

Aivan älyttömän hyvä gluteeniton suklaaherkku

Tässä muutamia päiviä sitten kirjastosta uutuuspuolelta tarttui mukaani bloggareiden herkkureseptejä sisältävä kirja; "Makeita herkkuja, ruokabloggareiden parhaita". Kirja oli niin herkullisen houkutteleva ulkonäöltään, että oikeastaan oli ihan pakko tipauttaa se mukaan kirjakoriin :).



En tiedä, käykö muille  niin, että lainaa kirjastosta ruoka- ja muita reseptejä sisältäviä kirjoja, mutta sitten kuitenkin ruoat tulee valmistettua joko omien kokkailutottumusten tai vaikka netistä haettujen reseptien mukaisesti. Ja kirjat tavallaan jäävät ajanvietteeksi; voi selailla kauniita kuvia ja haaveilla monimutkaisten, ehkä eksoottistenkin ruokien ja leivonnaisten valmistamisesta. Näissä onkin usein sellaisia "sunnuntaiohjeita". Tässä kirjassa on kuitenkin monimutkaisten ohjeiden seassa monia sellaisia, joka ovat riittävän yksinkertaisia ja nopeita valmistaa oikeastaan ihan milloin vain.

Jauhorajoitteisena löysin kirjasta niin houkuttelevan gluteenittoman reseptin, että sitä oli kyllä ihan välttämätöntä lähteä toteuttamaan. Ohje on ruokabloggaaja "Chef Jonesin" ja löytyy kirjasta sivulta 36. Aikataulu oli melkoisen niukka, kun torstaina työpäivän päätteeksi oli vain pari tuntia aikaa valmistaa perheelle ruoka ja samalla väsätä tämä leivonnaisjälkkäri illaksi sovitulle kyläilyreissulle viemisiksi :D. Ei muuta, kuin kiinni haasteeseen ja "nakittaa" meille vierailulle tulleet Suvi ja Teemu mukaan leivontaan. Työnjako oli aika selkeästi seuraava; Teemu hoiti paistamiset ja vispaamiset, Suvi otti valokuvia ja auttoi ainesten lisäämisessä ja minä kaivelin esiin aineksia samalla, kun tein ruokaa porukalle. Keittiössä olikin aika monta kokkia häärimässä ja kiireessä myös vauhti oli melkoinen; kuin jossain Master Chefissä konsanaan :).



Resepti on nimeltään "Gluteeniton Daim-kakku mantelikrokantilla". Ohjeesta löysin aika paljon moitittavaa:

Kakun kuvauksessa kirjoitetaan seuraavasti: Daim-suklaasta valmistat upean gluteenittoman kakun, jossa mantelijauhe on se juttu! Krokantti, no kuka siitä ei tykkäisi". Kuitenkaan koko reseptissä ei ole mainintaa tuosta Daim -suklaasta. Siippani mielestä ei voi sanoa Daim-suklaaksi mitään muuta, kuin sitä, mitä kaupassa on tuolla nimellä myyty iät ja ajat. En siis tiedä, onko reseptistä jäänyt pois tuo mainittu suklaa, vai tarkoittaako leivontapiireissä Daim -suklaa -nimitys vain sitä, että reseptissä yhdistyy suklaa ja mantelikrokantti.

Ohje aloitetaan valmistamalla mantelikrokantti, mutta sen ainekset on lueteltu ainesluettelossa viimeisenä varsinaisen ohjeen alapuolella. Itse olisin sijoittanut krokanttiohjeen ensimmäiseksi, jolloin olisi ollut sama järjestys sekä ainesluettelossa, että itse valmistusohjeessa. Krokantin valmistuksessa ei myöskään ole mainintaa siitä, miten kauan krokanttimassan kovettumiseen on hyvä varata aikaa. Siihen ei nimittäin mene, kuin muutama minuutti. Krokantin voi myös valmistaa hyvissä ajoin etukäteen, niin sitä on valmiina siinä vaiheessa, kun tekee mieli leipoa ;).

Lisäksi ohje on melko lyhyt ja ylimalkainen; on tiedettävä, miten sokeri sulatetaan niin, ettei se pala ja miten on syytä vatkata lisättyjä munia, ettei seos juoksetu ym. Nämä huomasimme siinä leivonnan tuoksinassa, mutta eivät onneksi vaikuttaneet mitenkään, vaan lopputulos oli todella herkullinen.

Ohjeiden ylimalkaisuuden vuoksi kirjoitan tähän ohjeen hiukan muunneltuna siten, että vähemmän leiponeetkin pysyvät kärryillä, mitä kannattaa tehdä.



Mantelikrokantti:
1 dl mantelirouhetta
2 dl sokeria

Katso krokantin yksityiskohtainen valmistusohje TÄÄLTÄ.

Pohja:
150 g tummaa suklaata (itse käytin Pandan tummaa suklaata, mutta tummempikin käy vallan mainiosti, eli suklaassa voi olla enemmänkin prosentteja)
3/4 dl mantelilikööriä (hain Amarettoa, mutta sitä ei ollut paikallisessa pitkäripaisessa, joten päädyin ainoaan hyllyssä olleeseen vaihtoehtoon, Disaronnoon). Jos haluat kakusta täysin alkoholittoman, kiehauta likööri, niin alkoholi haihtuu (en tiedä, vaikuttaako kiehauttaminen makuun ja voi olla, että alkoholi haihtuu uunissakin ja silloin kiehauttaminen on tarpeetonta)
2 dl mantelijauhetta (minulla Sallisen)
1½ tl leivinjauhetta
1½ tl vaniljasokeria
120 g voita
1 dl sokeria
1 dl mantelikrokanttia (oheisen ohjeen mukaan tehtyä)
3 kananmunaa

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sulata suklaa vesihauteessa (näin minä tein) tai paloiteltuna mikroaaltouunissa miedolla lämmöllä puolen minuutin erissä välillä sekoittaen. Varo, ettei suklaa pääse liian kuumaksi, sillä silloin sen rakenne muuttuu. Itse teen usein niin, että laitan lämmintä vettä kattilaan (ei kiehuvaa, vaan hanasta melko lämmintä) ja sulatan paloitellun suklaan metallisessa mitta-astiassa, joka on tuossa lämminvesikattilassa. Usein kokit tekevät niin, että paloittelevat suklaan pyöreäpohjaiseen metalliseen kulhoon ja kulho laitetaan hiukan pienemmän vesikattilan päälle siten, ettei kulhon pohja aivan kosketa vettä, eikä myöskään vesihöyry pääse kulhoon. Tässäkään tavassa veden ei tarvitse olla aivan kiehuvaa, niin silloin myöskään vesihöyryä ei muodostu. Kannattaa sekoitella, niin suklaa sulaa nopeammin ja tasaisemmin. Varmista, ettei vettä pääse suklaan joukkoon. Lisää joukkoon mantelilikööri ja sekoita keskenään (tässä vaiheessa meillä jostain syystä koko seos hiukan könttääntyi, mutta eipä tuo haitannut. Tämän voisi ehkä välttää sillä, että lämmittää likööriä ensin hiukan ja lisää sen sitten vähitellen sulan suklaan joukkoon).









Yhdistä erillisessä kulhossa mantelijauho ja leivinjauhe ja sekoita ne tasaiseksi. 



Vatkaa toisessa astiassa voi, sokeri ja krokantti keskenään vaahdoksi. Lisää voimassaan munat yksitellen välissä huolellisesti kovalla teholla vatkaten. Tässä vaiheessa seos muuten juoksettuu helposti. Meilläkin tapahtui hieman juoksettumista (juoksettuminen tarkoittaa ainesten erottumista toisistaan ja taikina muuttuu rakeiseksi), mutta jauhojen lisäämisvaiheessa saimme korjattua asian.



Lisää sitten jauhoseos muutamassa erässä samalla sekoittaen ja lopuksi suklaaseos. 



Kaada massa leivinpaperilla vuorattuun n. 20 x 30 cm reunalliseen vuokaan. Astian ei tarvitse olla lasinen, vaan mikä tahansa uuninkestävä vuoka käy.



Paista kakkua uunissa 175 asteessa noin 30 minuuttia. Ohjeessa ei mainita, millä tasolla paiston tulisi tapahtua. Itse laitoin vuoan hiukan keskitasoa alemmas. Koristele pinta lopulla mantelikrokantilla.



Vaikka ei olisikaan vilja-allerginen tai keliaakikko, suosittelen tätä maukasta, nautinnollisen herkullista ja mieliinpainuvaa leivonnaista ehdottomasti kaikille! Gluteenittomuus on vain tämän kakun plussapuolia :D.

Nauti kakku hiukan jäähtyneenä vaikkapa hyvän kahvin kera :). Jos laitat kakun jääkaappiin (esim. kelmulla peitettynä, ettei kuivu), kannattaa se ottaa hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen tarjoilua. Näin kakun hienot aromikkaat maut tulevat paremmin esiin. Ihania herkutteluhetkiä!




6 kommenttia:

  1. Nams, näyttääpä hyvältä 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Ansku! Itse pidän siitä, että kakun päällä oleva mantelikrokantti näyttää, kuin siihen olisi ripoteltu jotain jalokiviä. Ja ulkonäkö ei petä, sillä se tosiaan maistuu myös hyvältä :). Helppotekoisuudesta huolimatta kakku on sisältä syntisen pehmeää ja maistuu sopivan vahvasti suklaalle sekä hyvin lievästi manteliliköörille; sellainen hienostunut maku, jossa on kuitenkin hiukan rosoisuutta mukana.

      Poista
  2. Olipas hyvin kirjoitetut ohjeet! Huomattavasti paremmat ja loogisemmat kuin itse kirjassa. Sun pitäisi selkeästi ruveta kokkikirja kirjailijaksi! ;)
    Ps. Pakko vielä hehkuttaa, miten hyvää tuosta kakusta tulikaan; suosittelen! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kehuista :)! Voisin tosiaan ryhtyä kokkikirjojen "kääntäjäksi". Eli kääntäisin liian yksinkertaiset ja liian monimutkaiset ohjeet kansankielelle :D. Iso kiitos sinulle ja Teemulle, sillä tehän tavallaan hoiditte työn minun vain seuratessa siinä vieressä ;).

      Poista
  3. Vielä tuosta sokerin sulattamisesta; se massa jämähtää pannuun ja lastaan, kuin sementti, mutta ei pidä säikähtää; kaikki lähtee irti ihan normaalisti kuumalla vedellä huuhtoen ja tiskaamalla.

    VastaaPoista
  4. HUOM! Ohjetta on päivitetty oleellisesti mantelikrokantin valmistuksen osalta. Huomioithan tämän, jos ehdit jo kokeilla aikaisemmalla ohjeella.

    VastaaPoista