sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Mantelikrokantin valmistus

Koska itse jouduin tekemään sokerinsulatuksen useamman epäonnistuneen kokeilun ja erehdyksen kautta, ajattelin tehdä melko yksityiskohtaisen ohjeen esimerkiksi daim- kakussa käyttämääni mantelikrokanttiin. Alkuperäisen ohjeen mukaan on melko vaikea onnistua siten, ettei sokeri pala ja krokanttiin tule kitkerää makua.

Ainekset:
1 dl mantelirouhetta (voit käyttää halutessasi myös muita pähkinöitä)
2 dl sokeria

Krokantti kannattaa ehdottomasti valmistaa valurautapannussa. Jos et omista sellaista, niin teräskattila lienee seuraavaksi paras vaihtoehto. Teflon -pinnoitteista pannua ei kannata käyttää, sillä sulatuksessa lämpötila nousee kovin korkeaksi. Lastana voit käyttää puu- tai silikonilastaa.

Paahda ensin manteleita puhtaalla, kuivalla, lämmitetyllä pannulla. Minulla lieden lämpötilasäätö on asteikolla 1-9, joten voit siitä päätellä, mikä on omassa liedessäsi sopiva lämpötila. Paahdoin manteleita lämpötilalla 7 ja sekoittelin niitä palamisen estämiseksi. Paahtaminen saa mantelin maun paremmin esille ja jotenkin makeammaksi, mutta manteleita ei saa polttaa; väri saa muuttua vain aavistuksen vaalean rusehtavaksi. Periaatteessa mantelit voi lisätä paahtamattakin, mutta silloin niiden aromi ei ole niin hyvä. Kaada paahdettu mantelirouhe erilliseen astiaan odottamaan ja laske pannu takaisin liedelle.

Pienennä lämpöä miedolle keskilämmölle (minä laitoin levyn 4:lle). Kaada sokeri pannulle ja levitä tasaiseksi kerrokseksi esim. hiukan pannua ravistelemalla (kannattaa ottaa pannu ilmaan ravistelun ajaksi, ettei levy naarmiinnu). Ja nyt seuraa tärkeä vaihe: ÄLÄ SEKOITTELE.



Anna pannun olla ihan rauhassa liedellä. Vaikka kuinka tekisi mieli sekoitella edes hiukan, niin älä sorru siihen. Sekoittelu nimittäin hidastaa sulamista ja kokkaroittaa sokerin kovaksi ja sen jälkeen se ei enää kunnolla sula ja helposti saattaa palaakin. Anna siis olla. Mutta älä kuitenkaan poistu lieden ääreltä, sillä sokerin sulatus on melkoisen kuumaa puuhaa ja aina kannattaa muistaa varovaisuus. Sokeri alkaa sulaa keskeltä ja näet, kuinka se pikkuhiljaa tummuu nestemäiseksi muuttuessaan.







En malttanut odottaa aivan loppuun asti sokerin sulamista, vaan kun keskirinkula oli kokonaan sulanut, selkoitin sitä vain siitä kohtaa varovasti ja huiskin reunoilta sulamatonta sokeria puulastalla sulan alueen päälle ja sitten taas odottelua.



Kun sokeri on melkein kokonaan sulanut, voi sitä alkaa rauhallisesti sekoittelemaan.



Kun kokonaan sulanut sokeri on kauniin vaalean ruskeaa, lisää paahdettu mantelirouhe ja sekoita tasaiseksi. Anna seoksen hetken vielä asettua ja näet, kuinka kaunista se on ja alkaa jo hiukan kuplimaan.




Kaada seos leivinpaperin päälle ja levitä lastalla nopeasti litteäksi levyksi. Jos haluat leikata levystä esim. tietyn mallisia karkkilastuja tai koristelastuja, niin voit tehdä sen siinä vaiheessa, kun massa on vielä hiukan lämmintä. Leikkaa silloin öljyyn kastetulla veitsellä. Daim-kakussa tai muussa, missä palojen muodolla ei ole väliä, mantelikrokantti siirretään jääkaappiin kovettumaan. Sen jälkeen etene sen mukaan, mitä olet tekemässä.



Toivottavasti tästä ohjeesta on apua :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti